Menü Bezárás

Ökoiskola

Mobilitási Hét (2023. szept.18-22.) a Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskolában

 Iskolánk második éve csatlakozott a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség „Mozdulj a klímáért!” felhívásához, amelynek központi gondolata: „A közösség ereje.” A kapott feladatokat az Európai Mobilitási Hét köré szerveztük. Minden napra jutott egy kihívás, aminek sikeresen eleget is tettünk,

Mobilitási Hét (2022. szept. 16-22.) a Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskolában

Európában ebben az intervallumban rendezték meg idén immáron huszonegyedik alkalommal a Mobilitás Hetet, melyhez első ízben iskolánk is csatlakozott. A program célja a környezetbarát és fenntartható közlekedés népszerűsítése. A hét minden napjára ennek megfelelően egy-egy programmal készültünk: pénteken, szeptember 16-án a felsősöket a levegő minőségét mérő készülék működésével ismertettük meg, s hiába vagyunk zölddel körülvéve, mégis mértünk a levegőben jócskán szállóport. A következő hetet húsmentesen indítottuk: hétfőn csupa olyan étel került az asztalunkra, ami hús nélkül készült. Délután napközis és tanulószobás gyermekeink ennek jegyében folytatták az uzsonnázást: az udvaron piknikeztek, zöldségnyársat és gyümölcsfalatkákat készítettek, amit aztán jóízűen el is fogyasztottak. Kedden művészi oldalukat mutatták be nebulóink: a környezetvédelem jegyében születtek értékes alkotások, amelyeket a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség rajzpályázatára nevezve beküldtünk, valamint ügyes alsós kézműves kezecskék őszi termésekből készítettek díszeket. Szerdán a nyolcadik évfolyam ültetett fát az iskola területére, amely zöld lombozatával a levegő oxigéntartalmát fogja – reméljük, már jövőre – növelni.  A programsorozat záró akkordja minden évben az autómentes nap, melynek egyik hosszútávú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába járó embereket, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe, ezzel is hozzájárulva az egészség és életminőség javításához. Szeptember 22-én mi is ezt valósítottuk meg. Minden kollégánk, és valamennyi diákunk lelkesen, autó nélkül érkezett az iskolába, ki bringára ült, ki rollerrel érkezett, ki pedig gyalog jutott el aznap a munkahelyére. Egészségünk fokozottabb védelme érdekében egy nagy sétát is tettünk a zöld övezetben, s reményeink szerint kevesebb károsanyagot szívtunk be azon a napon.

A programok megvalósítása során rengeteg fotót készítettünk, és jó nagy adag mosollyal zártuk a hetet. 

Szeretnénk, ha hagyománnyá válna iskolánkban ez a programsorozat, így is segítve gyermekeink környezettudatosabb magatartásának formálását. 

Tóthné Sötét Andrea
programfelelős

                                                                                                              

Magyar Madártani Egyesület

2022.10.15. Pályaorientációs nap

Október 15-én szombaton- az iskola pályaorientációs napján- a felső tagozat Székesfehérvárra utazott a Pályaválasztási Kiállításra, az alsó tagozat pedig helyben, a Fejér Megyei Gazdasszony Tagozat pályaorientációs programján vett részt. A szakmai előadásokból ( környezetvédelem, méhészet, mezőgazdaság), kerti programokból ( tulipán, nárcisz, fokhagyma ültetés cserépbe és magaságyásba; facsemete ültetés), kézműves foglalkozásokból ( origami és nemezelés – mg. témakörben), és persze a nap fénypontjából, a 4. évf. mezőgazdasági versenyéből, a „Kisgazdász Kupából” álló rendezvény tartalmas időtöltést biztosított a gyermekek számára. A változatos feladatok során sok új ismeretet szerezhettek tanulóink. Örömünkre szolgált, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke, Varga Imre István, idén is eljött iskolánkba, és bemutatta az elsősöknek ” Gazda leszek! c. pályaorientációs programját. A székesfehérvári Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke, Varga Gábor pedig idén a talajról tartott érdekes előadásokat a délelőtt folyamán. A méhek- és beporzók szerepéről Czaltigné Csida Estera tanárnő beszélt a gyerekeknek.
A Kisgazdász Kupát idén iskolánk csapata: Kőszegi Viktória, Kiss-Burdohány Jázmin, Nagy Tamás, Frantal Marcell, Kajári Nóra, Szendrődi Gabriella, Kovács Tibor, Horváth Bálint, Horváth Gergely, Nyári Ferenc nyerte. Gratulálunk!!
A csapatok egy- egy fügebokrot is kaptak, amit az iskolaudvaron a kipusztult tuják helyére fognak elültetni.

BEPORZÓK NAPJA- március 10.

2018 óta március 10. a Beporzók Napja Magyarországon. Ebből az alkalomból hozta el iskolánkba ” Bájos Beporzók” c. programját a Fejér Megyei Gazdasszony Tagozat.
A délután folyamán tanulóink megismerhették a beporzók tevékenységének jelentőségét, valamint azokat a megoldásokat, amelyekkel ők maguk is tehetnek ezen hasznos kis lények védelme érdekében. Virágokat és virágos cserjéket ültettünk, méhlegelőt telepítettünk, rovarhotelt készítettünk. A programot mézkóstolás és kézműves foglalkozások színesítették.
Köszönjük a FMGT-nek, hogy tanulóink részt vehettek ezen az érdekes, változatos programon!

Barangoljunk be a világot

2. forduló videói:

1. forduló videói:

„Barangoljuk be a világot” – országos verseny

Iskolánk két csapata is bejutott az április 21-i „Barangoljuk be a világot” című országos verseny döntőjébe. Ebből kifolyólag március 13-án iskolánba látogatott Pacmann Péter a népszerű televíziós szakember, hogy sok hasznos tanáccsal lássa el diákjainkat a filmforgatással kapcsolatban egy előadás keretében.

A döntő videói:

Gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért rajzpályázat

A Családi naphoz kapcsolódóan, a gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért közösen hirdettünk rajzpályázatot Németh Andrea iskolagyümölcs-beszállítónkkal. Köszönjük a sok értékes alkotást, a zsűri az alábbi tanulók rajzait ítélte kiemelkedőnek:

  1. osztály: Bácsi Laura
  2. osztály Hardi Zsófia
    3-4. osztály: Puskás Panna
    5-6. osztály: Koncz Noémi
    Borbély Luca rajza 1 évig az iskolagyümölcsöt népszerűsítő plakátokon is látható lesz.
    Köszönjük Németh Andreának a díjazáshoz felajánlott gyümölcskosarakat, melyeket az osztályok kaptak 1-6. évfolyamokon, valamint az ajándékokat melyeket a díjnyertes alkotások készítői vehettek át!

Föld-napi akadályverseny

2023. április 21-én másodszor rendeztük meg Föld-napi akadályversenyünket, négy egyházmegyei nevelési-oktatási intézmény részvételével. A szervező iskola csapatai mellett a Fatimai Boldogasszony Általános Iskola és Óvodából Alsószentivánról, a Szent Gellért Általános Iskolából Pázmándról, a Szent Imre Katolikus Általános Iskolából Ráckevéről és a Szent Ágota Általános Iskolából Sárszentágotáról érkeztek a nyolc fős csapatok.

Az akadályverseny helyszínéül – felhasználva iskolánk környékének természeti adottságait – a környező erdős, ligetes területet és az ott található Béka-tavat választottuk. A tavalyi versenyt az esős idő miatt fedett helyen kellett rendeznünk, idén azonban a gyönyörű napsütéses időjárás alkalmas volt egy szabadtéri rendezvény megtartásához.

A megnyitót követően a csapatok a következő izgalmas feladatokat, próbákat teljesítettek: exatlon pálya, víztisztaságvizsgálat, puzzle-az év hüllője, az alpesi gőte, szelektív hulladékgyűjtés, a méhek élete, találós kérdések-képrejtvények, tűzrakás szabályai. A verseny során mind a hat csapat feladatmegoldásai a témával kapcsolatos széleskörű ismereteikről tanúskodtak.

A pontszámok összesítése után a következő sorrend alakult ki:

1. Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Ráckeve 141,5

2. Szent Ágota Általános Iskola, Sárszentágota 138,5

Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola- sárga, Lajoskomárom 138,5

3. Szent Gellért Általános Iskola, Pázmánd 138

Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola- kék, Lajoskomárom 137

4. Fatimai Boldogasszony Általános Iskola és Óvoda, Alsószentiván 135

Az eredményhirdetés során az első helyezett egy vadgesztenye facsemetét, a második helyezett repce mézet, a harmadik helyezett pedig egy madáretetőt nyert, melyeket iskolájukban helyezhetnek el. Ezenkívül minden résztvevő öko ajándékokat vehetett át.

A rendezvény programfelelőse: Sándor-Müller Zsuzsanna

Köszönjük az iskoláknak, hogy elfogadták meghívásunkat, jövőre újra várjuk őket a Föld Napján!

Öko TEch-Home Kft. rajzpályázat

Fenntarthatósági témahét

Hanon Systems „Környezetvédelem a jövőnkért”

Fejér Vármegyei Környezetvédelmi Vetélkedő döntőjében 1.helyezést ért el Ágics Luca, Pelády Ákos, Szigeti Jázmin összetételű csapatunk.

Ezt a nagyszerű eredményt 24 döntőbe jutott iskola közül érték el tanulóink. A győztesek tárgy- és könyvjutalomban részesültek ( okosóra, vezeték nélküli fülhallgató).

Az írásbeli fordulókon beadott feladatok megoldásában közreműködtek még: Csepregi Kincső, Vései Kinga, Béczi Zsófia.

Felkészítő pedagógus: Tóthné Sötét Andrea, aki hetedik éve készíti fel iskolánk tanulóit a Hanon Sytems környezetvédelmi versenyére. Idén neves városi iskolákat megelőzve nyerték el tanítványai az első helyet!

Szívből gratulálunk Andi néninek és a tanulóknak!

TeSzedd

Tanulóink 46 zsáknyi szemetet gyűjtöttek a mai TE SZEDD! szemétszedési akcióban!

Országos Tűzmegelőzési Bizottság által kiírt alkotó pályázat

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által kiírt alkotó pályázaton Fejér vármegyében a szabadkézi rajz kategória, 11-14 éves korcsoportban iskolánk 5. osztályos tanulója

Béczi Regina II. helyezést ért el!

Szeretettel gratulálunk Reginának!

2023.06.14-én Egészségnapot tartottunk iskolánkban.