Menü Bezárás

Határtalanul

A Határtalanul Program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul a nemzeti összetartozás operatív programja.

A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról. További információk a hatartalanul.net oldalon.

2023.03.10.
Iskolánk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott Határtalanul! program pályázaton 3.095.375 Ft-ot nyert „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek”c. pályázatával. A programon 25 hetedik osztályos tanuló vehet részt április 24-28 között egy erdélyi körúton ( Temesvár-Déva-Szászsebes-Gyulafehérvár-Nagyenyed-Torda- Torockó-Kolozsvár-Nagyvárad).

A támogatott kirándulás hozzájárul a nemzeti összetartozás erősítéséhez, a magyar nemzet tagjai és közösségei közötti kapcsolatok fenntartásához és ápolásához.

Beszámoló 

5 napos utunk során a tanulók rácsodálkoztak mind a természeti értékek, a teremtett világ, mind az épített örökség szépségeire.  

  1. nap: 6:00 órakor indultunk Lajoskomáromból. Temesváron megálltunk egy rövid városnézésre. Megtekintettük a Győzelem teret a különlegesen sokféle épülettel és az Ortodox székesegyházzal, amely a Bánság területének fontos vallási központja, egyben nemzeti műemlék. Az új-moldovai stílust is tanulmányozhattuk általa. A téren áll az Operaház és a Romulus és Rémus szobor is. Az Egyesülése tere (Fő tér) gyönyörű nyitott tér számtalan étteremmel és építészeti remekművel. Délután megérkeztünk Dévára. A szállás elfoglalása után találkoztunk a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthon lakóival. Közös játék során új ismeretségek köttettek. Átadtuk a tanulók által hozott édességeket, aminek a gyerekek nagyon örültek. Vacsora után a tanulók lelkes beszámolót hallottak a dévai árvaházban lakó egyik végzős diáktól az ottani iskolai rendszerről, a gyermekotthon mindennapjairól. Láthatóan nagy hatást gyakorolt a beszámoló rájuk.   
  1. nap: Reggeli után gyalog sétáltunk fel Déva várába. A népszerű ballada szerint Kőműves Kelemen az elégetett felesége hamvaival erősítette meg a fal kötőanyagát.  Egy román anyanyelvű fiatal elkísért bennünket a várba, miközben barátságosan és minden részletre kitérően mesélt a város jelenlegi életéről és múltjáról, az ottani sokféle nemzeti kisebbség békés együttéléséről. Román anyanyelvűként az árvaházban tanult tökéletes magyarsággal beszélt, példamutatásával ösztönözte tanulóinkat arra, hogy büszkén vállalják magyarságukat. A következő állomás Vajdahunyad, a Hunyadiak impozáns várának megtekintése volt. A lenyűgöző gótikus várkastély Mikszáth Kálmán szavaival élve a „várak királya”.  Majd megtekintettük Erdély legrégebbi körtemplomát Algyógyon.  A stílusában szinte egyedülálló Árpád-kori körtemplom jelentős része a régi római fürdő köveiből készült. A 17. században került a reformárus egyház tulajdonába. Mellette áll az úgynevezett teremtemplom, amelybe szintén beépítették a római fürdő köveit, szobrait és domborműveit, illetve a korábbi templom gótikus elemeinek egy részét. Mivel közben eleredt az eső, a feredőgyógyi vízeséshez busszal mentünk, majd Szászsebesen megtekintettük az evangélikus templomot, amely a 12-13. század fordulóján épült, és Erdély egyik legnagyobb gótikus temploma lett. Kipróbálhattuk a templom akusztikáját, a kórustagok rögtönzött minikoncertet adtak nekünk. Kívülről fedezzük fel a Főtéren álló Zápolya-házat (Fejedelmek háza). Az Erdélyi Fejedelemség idejében ez volt a fejedelmek szállása és az országgyűlések színhelye. Itt halt meg Szapolyai János 1540-ben. Ezután elfoglaltuk szállásunkat, majd vacsoráztunk. 
  1. nap: Reggeli után ellátogattunk Gyulafehérváron a várba. Ez egész Románia legnagyobb erődítménye. Megtekintettük a Szent Mihály-székesegyházat, melynek altemplomában több erdélyi fejedelem és püspök nyugszik, többek között Hunyadi János, János Zsigmondy és Márton Áron is. Ez Erdély legjelentősebb román kori épülete. Ezután következett Nagyenyedi városnézés. A főterén álló középkori várnál megemlékeztünk a Rákóczi-féle szabadságharc és az 1848-49-es szabadságharc eseményeiről, majd elhelyeztük a magunkkal hozott koszorút. Ezután megtekintettük a híres Bethlen Gábor Kollégiumot. Bonchidai születésű kísérő kollégánk érdekes idegenvezetést tartott a gyerekeknek. A Tordai sóbánya látogatása nyerte el a legtöbb gyerek tetszését. Az évszázadok óta működő sóbánya Erdély egyik legérdekesebb látványossága. A hatalmas tárnákban még óriáskerékre is felülhettünk, és csónakázni is lehetett a bánya mélyén. Este elfoglaltuk szállásunkat Torockón, vacsora után rövid túrát tettünk a Székelykő sziklatömbjére.  
  1. nap: Reggeli után Torockó utcáin sétáltunk. Megtekintettük a szállás szomszédságában található vízimalmot. Elsétáltunk a híres nyelvész-filozófus, Brassai Sámuel szülőházához. Ezt követően a Tordai-hasadékban kirándulunk. Ez Erdély egyik legnépszerűbb természeti látnivalója. Mivel az időjárás kedvező volt, a gyerekek élvezték a túrát. Sokan ezt tartották az eddig látott legszebb helynek. Kolozsvári városnézés következett.  Megtekintettük a Szent Mihály-templomot, amely Erdély második legnagyobb gótikus temploma, mellette pedig a város jelképe, Mátyás király lovasszobra áll. Elsétálunk Mátyás szülőházához is. Ellátogattunk a közeli Házsongárdi temetőbe, amely mára az erdélyi magyar írók és költők szimbólumává lett ősi nyughely. A környékről származó kollégánk vezetésével bementünk a református templomba és elsétáltunk a Színház épületéhez is. A városnézés után elfoglaltuk a szállást, majd vacsoráztunk. 
  1. nap: Reggeli után Szent László városába, Nagyváradra indulunk. Mivel nem találtunk parkolóhelyet, az útlezárások miatti nagy forgalom nem tette lehetővé, hogy sétáljunk a belvárosban. A buszról megtekintettük a város csodálatos szecessziós épületeit, majd indultunk haza. A késő esti órákban érkezünk haza.